Azt hiszem, hogy sokunk nagy kedvence a marcipán. Rendkívül sokoldalú alapanyag, mely az egyszerű süteménydíszítéstől egészen a szobrászatig szinte mindenre használható. Hogy pontosan mi is az a marcipán?

A marcipán egy cukrászipari alapanyag, általában egy rész blansírozott, hámozott édes mandulából és egy rész őrölt cukorból vízzel sziruposra főzött massza. Saját ízét néhány szem keserű mandula hozzáadásával érik el.

Európai hódító útjára az 1400-as években indult el a németországi Lübeckből, ahol a legenda szerint nagy éhínség tombolt. A raktárakban csak jelentős mennyiségű cukrot tároltak. Eközben befutott egy mandulát szállító görög vitorláshajó. Hamarosan kiderült, hogy a megrendelő kereskedő cége tönkrement és a szállítmányt így nincs, aki átvegye. A város néhány nap elteltével elárverezte a mandulát, melyet egy cukrász vásárolt meg. A mandulát megtörte, összekeverte cukorral és rózsavízzel, hozzákevert néhány tojássárgáját, és ebből a masszából golyócskákat formálva teremtette meg ezt a nagyszerű édességet.

Lübecki marcipángolyók

Az eredeti lübecki marcipángolyók

Magyarországon Aragóniai Beatrix kíséretében hozzánk érkezett itáliai szakácsok honosították meg a marcipánt. Mátyás király és Beatrix lakodalmán számtalan finomság között egy marcipánból készült sakk-készlet örvendeztette meg a vendégeket.

Később Apafi Mihály feleségének Bornemissza Annának az 1680-ból származó szakácskönyvében találkozhatunk a marcipán többféle elkészítési módjával.

A marcipán napjainkban is közkedvelt csemege. Színező és édesítő anyagokból összekevert masszákból gyümölcs- és zöldségfigurákat, mesebeli személyeket formálnak.

Aragóniai Beatrix

Aragóniai Beatrix

A marcipán elnevezés állítólag olasz eredetű. Velence védőszentjének, Szent Márknak a nevéből származik, akinek városában a mesterek művészi módon készítették e csemegét. Kezdetben a marcipánnak vallási szerepe is volt. Szent Márk napján a templomokban osztogatták a hívőknek, mondván, hogy az megóvja fogyasztóit a rossztól.

Három fajtáját használjuk:

  • Egyszeres marcipán (1:1): fele mandula, fele cukor
  • Kétszeres marcipán (1:2): 1/3-ad mandula, 2/3 cukor
  • Háromszoros marcipán (1:3): 1/4 mandula, 3/4 cukor

Ezen marcipánfajták különböző célokra használhatóak fel:

  • 1:1 - kiválóan nyújtható és színezhető, nem nyúlik, nem szakad. Ezért a legjobban felhasználható torták burkolására, krémek és formázott marcipándesszertek készítésére
  • 1:2 és 1:3 - keményebb marcipánként inkább dekorációra alkalmasak, pl. tortafigurákhoz
Nem dolgoztál még marcipánnal? Nincs mitől tartanod, mindenben a segítségedre leszünk:

A marcipán nyújtása - Nagyon fontos, hogy a marcipánt a tésztákkal ellentétben soha ne nyújtsuk lisztes deszkán. A nyújtás megkönnyítéséhez és a leragadás elkerülése érdekében porcukrozzuk be a felületet, és azon nyújtsuk ki a marcipánt a kívánt vastagságra. Akkor nyújtható jól, ha szoba hőmérsékletű.

A marcipán színezése - A marcipánmassza könnyen színezhető. Kevéske por ételfestéket 1 kávéskanál erős alkoholban (96 %-os, gyógyszertárban kapható) oldunk fel úgy, hogy sűrű legyen az oldat, és így adjuk a masszához, amellyel alaposan összegyúrjuk. A színezőkkel óvatosan bánjunk, akár por, akár folyékony állagú, mert erősen színeznek! Az alkohol elpárolog a kész marcipánból, ezért a gyerekek miatt sem kell aggódnunk.