Ahogyan azt már tegnap megénekeltük, a marcipán egy rendkívül sokoldalú alapanyag. A mai receptünkben különböző tekercseket fogunk készíteni belőle, hogy mindenki megtalálja az ízlésének megfelelőt. Kiváló vendégváró édesség és a marcipán töménysége okán nem kell belőle sokat készíteni. Első körben nézzük az alapreceptet:

Hozzávalók 10 főre
  • 500 g Marcipán (lehetőleg lübecki)
  • 500 g krémtöltelék
  • 200 g bevonó pasztilla
Elkészítés
  1. Kinyújtjuk a marcipánt porcukrozott táblán téglalap formára, majd megkenjük az előre összeállított, ízesített krémmel (mint pl. a lekváros piskótatekercs)
  2. Mind a négy szélén picit visszahajtjuk, hogy ne legyen cakkos, majd gyengéden feltekerjük.
  3. Bármilyen rácsra ráhelyezzük, egy kis kancsóból végigöntjük csokival vagy bevonóval. Érdemes alá tálcát tenni, hiszen ez még felhasználható. Kicsit rázzuk a rácsot, hogy a csoki jobban elterüljön. A Lyan bevonóhoz nem kell olajat adni, mert szépen terül. Csokoládéval akkor dolgozzunk, ha tudunk temperálni, mert a kakaóvaj könnyen kicsapódik!
  4. Szeletelés: egy kancsóba tegyünk forró vizet, egy nagy pengéjű kést mártsunk bele, hogy átmelegedjen, majd töröljük le a késről a vizet. A víz a csoki ellensége! A felületi bevonást óvatos mozdulatokkal vágjuk körbe, majd ezután szintén óvatosan vágjuk fel a tekercset.

Ha elkészültünk az alaprecepttel, jöhetnek az ízesítettek, melyből most hármat hoztunk nektek:

Raffaellós - Hozzávalók 10 főre
  • 500 g fehér csokoládé krém
  • 200 g mandula
  • 200 g fehér csokoládé pasztilla
  • Kókuszreszelék ízlés szerint
Elkészítés
  1. Kövessük a marcipán alapreceptben leírtakat, de a tölteléket cseréljük ki a fehér csokoládé krémre.
  2. Vágjuk apróra a mandulát és szórjuk a krémre
  3. Tekerjük fel a süteményt
  4. Öntsük le fehér csokoládéval
  5. Szórjuk meg a tetejét kókuszreszelékkel
Narancsos - csokikrémes - Hozzávalók 10 főre
  • 500 g csokoládés tortakrém krém
  • 200 g narancslekvár
  • 200 g étcsokoládé
Elkészítés
  1. Ahogy a raffaellós esetében itt is kövessük az alapreceptet és a krémet cseréljük az ízesítéshez
  2. Keverjük el a csokikrémmel a narancslekvárt
  3. Tekerjük fel a süteményt
  4. Öntsük le az étcsokoládé krémmel
Sárgabarackos - pálinkás - Hozzávalók 10 főre
  • 500 g fehér csokoládé krém
  • 250 g aszalt sárgabarack
  • pálinka az érleléshez
Elkészítés
  1. Az aszalt sárgabarackot néhány napig a pálinkában érleljük
  2. Érlelés után kinyomkodjuk a felesleges folyadékot, majd apróra vágjuk a sárgabarackot
  3. Belekeverjük a sárgabarackot a fehér csoki krémbe
  4. Megkenjük a tekercset, majd feltekerjük