
Ahogyan azt már tegnap megénekeltük, a marcipán egy rendkívül sokoldalú alapanyag. A mai receptünkben különböző tekercseket fogunk készíteni belőle, hogy mindenki megtalálja az ízlésének megfelelőt. Kiváló vendégváró édesség és a marcipán töménysége okán nem kell belőle sokat készíteni. Első körben nézzük az alapreceptet:
Hozzávalók 10 főre
- 500 g Marcipán (lehetőleg lübecki)
- 500 g krémtöltelék
- 200 g bevonó pasztilla
Elkészítés
- Kinyújtjuk a marcipánt porcukrozott táblán téglalap formára, majd megkenjük az előre összeállított, ízesített krémmel (mint pl. a lekváros piskótatekercs)
- Mind a négy szélén picit visszahajtjuk, hogy ne legyen cakkos, majd gyengéden feltekerjük.
- Bármilyen rácsra ráhelyezzük, egy kis kancsóból végigöntjük csokival vagy bevonóval. Érdemes alá tálcát tenni, hiszen ez még felhasználható. Kicsit rázzuk a rácsot, hogy a csoki jobban elterüljön. A Lyan bevonóhoz nem kell olajat adni, mert szépen terül. Csokoládéval akkor dolgozzunk, ha tudunk temperálni, mert a kakaóvaj könnyen kicsapódik!
- Szeletelés: egy kancsóba tegyünk forró vizet, egy nagy pengéjű kést mártsunk bele, hogy átmelegedjen, majd töröljük le a késről a vizet. A víz a csoki ellensége! A felületi bevonást óvatos mozdulatokkal vágjuk körbe, majd ezután szintén óvatosan vágjuk fel a tekercset.
Ha elkészültünk az alaprecepttel, jöhetnek az ízesítettek, melyből most hármat hoztunk nektek:
Raffaellós - Hozzávalók 10 főre
- 500 g fehér csokoládé krém
- 200 g mandula
- 200 g fehér csokoládé pasztilla
- Kókuszreszelék ízlés szerint
Elkészítés
- Kövessük a marcipán alapreceptben leírtakat, de a tölteléket cseréljük ki a fehér csokoládé krémre.
- Vágjuk apróra a mandulát és szórjuk a krémre
- Tekerjük fel a süteményt
- Öntsük le fehér csokoládéval
- Szórjuk meg a tetejét kókuszreszelékkel

Narancsos - csokikrémes - Hozzávalók 10 főre
- 500 g csokoládés tortakrém krém
- 200 g narancslekvár
- 200 g étcsokoládé
Elkészítés
- Ahogy a raffaellós esetében itt is kövessük az alapreceptet és a krémet cseréljük az ízesítéshez
- Keverjük el a csokikrémmel a narancslekvárt
- Tekerjük fel a süteményt
- Öntsük le az étcsokoládé krémmel

Sárgabarackos - pálinkás - Hozzávalók 10 főre
- 500 g fehér csokoládé krém
- 250 g aszalt sárgabarack
- pálinka az érleléshez
Elkészítés
- Az aszalt sárgabarackot néhány napig a pálinkában érleljük
- Érlelés után kinyomkodjuk a felesleges folyadékot, majd apróra vágjuk a sárgabarackot
- Belekeverjük a sárgabarackot a fehér csoki krémbe
- Megkenjük a tekercset, majd feltekerjük